Teams: Leer veranderen vanuit je kracht

Gepubliceerd op: 05-02-2021

Het is februari 2021 en het is een bizarre tijd. Er gebeurt van alles om ons heen, en we veranderen al bijna een jaar als een dolle. Ik hoef jou daar niets over te vertellen, ook jij zit daar middenin. Die veranderingen doen iets met mensen. Je ziet je collega's minder en voelt minder verbinding met je organisatie; als teamleider probeer je uit alle macht goed voor je medewerkers te zorgen, maar dat valt niet mee op afstand; als directeur vraag je je af of er nog voldoende verbinding is met de missie. Hoe houd je de mensen gefocust, en hoe stel je samen prioriteiten?

Al die ontwikkelingen in de omgeving leggen de zwaktes van je organisatie en je team bloot, en voor je het weet richt je je alleen nog maar op het repareren van de zwaktes. Dat werkt niet. Mensen worden er alleen maar depressief van. Diep van binnen weet je dat heus wel, maar hoe kom je uit die vicieuze cirkel?

 

Stil

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het allerbelangrijkste is om allereerst stil te staan met elkaar. Als je bijvoorbeeld met je team een stap wilt maken, dan plan je (digitaal) een moment in van minimaal 2 uur, waarin je met elkaar stil staat bij wat er gebeurt. Wat er gebeurt om je heen, maar ook in je team. Neem tijd om met elkaar tot gedeelde beelden te komen over waar je staat en waar je naartoe gaat (wil je tips, download dan mijn gratis whitepaper: 10 stappen naar je missie, visie en kernwaarden).

 

Waar ben je trots op?

Een van de krachtigste interventies die ik gebruik in mijn teamcoaching is de vraag: Waar ben je trots op? In de antwoorden op deze vraag schuilt namelijk de kracht van dit team. Om die kracht te kunnen achterhalen, hebben we de antwoorden nodig van alle teamleden. Door alle antwoorden te verzamelen komt als vanzelf de kracht naar boven. En dat is een belangrijke stap om uit de vicieuze cirkel te komen.

 

Waar heb je last van?

Als je weet wat de kracht is, ben je er nog niet. Er worden door de teamleden namelijk allemaal belemmeringen gevoeld om hun werk goed te kunnen doen. Dus als je echt vanuit je kracht wilt leren werken, dan moeten die belemmeringen worden weggewerkt. De vraag is daarom aan alle teamleden: Waar heb je last van? De uitkomsten van deze vraag zijn goud waard. Als je dit goed begeleid komt hier het gesprek op gang over de conflicten tussen collega’s onderling en wat de gevolgen hiervan zijn voor het werk. Er wordt gesproken over het gedrag van bepaalde teams of het management. Over processen die niet goed lopen. Over systemen die mensen alleen maar dwars zitten, in plaats van te doen waar ze voor bedoeld zijn. Als je slim bent, ga je als leidinggevende als een gek zitten schrijven. Hier kan geen medewerkerstevredenheidsonderzoek tegenop.

 

Kracht inzetten voor belemmeringen

En nu komt het keerpunt: Leren veranderen vanuit je kracht. Hoe pakken we dat aan?

Misschien heb je weleens gehoord van de term Appreciative Inquiry. Zo niet, hierbij een omschrijving van Wikipedia: Waarderend onderzoek, of Appreciative Inquiry (AI) is een krachtig instrument waarmee positieve verandering teweeggebracht kan worden. Kern is het stellen van kritische vragen waardoor je meer inzicht kunt krijgen in bepaalde situaties en de antwoorden op deze vragen met elkaar te bespreken.[1] Appreciative Inquiry richt zich met name op het onderzoeken van de levenskracht van de organisatie om de gewenste toekomst te creëren.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar volgens mij hoef je er niet zo ingewikkeld over te doen. Hoe ik AI inzet (en dat werkt al jaren prima) is door gewoon de vraag aan het team te stellen, hoe ze hun kracht kunnen inzetten om hun belemmeringen op te lossen? Als een team bijvoorbeeld zegt dat ze erg trots is op de goede relaties met hun klanten en dat hun kracht is om een echte verbinding aan te gaan, kun je die kracht dan ook gebruiken om stappen te maken met het team wat je dwars ligt?

Tuurlijk kan dat! En dat is nog leuk ook, want het team wéét dat ze hier goed in is, en dat ze dit obstakel gewoon gaat nailen. Voel je de energie? Dáár begint dus veranderen vanuit je kracht. Ik had het graag ingewikkeld gemaakt, maar dat is het niet. Het is echt zo simpel. Echt waar.

 

Voor grote en kleine organisaties 

Ik heb al veel teams en organisaties geholpen met het veranderen vanuit hun kracht. Van Enexis tot Klimbos Nederland, van De Roode Draak tot MBO Rijnland. Het maakt niet uit hoe groot of klein je bent. Elke organisatie, elk team heeft met verandering te maken, en elke organisatie, elk team verandert het beste vanuit zijn of haar kracht. Dáár zit de energie, dáár zit de mogelijkheid om veranderingen in je organisatie te realiseren, zó krijg je mensen mee. 

Heb jij nu ook zo'n vraagstuk? Loop er niet mee rond, laat het me weten en we plannen een gesprek in waarbij je lekker kunt leeglopen tegen mij. Helemaal vrijblijvend, geen verplichtingen. Of download eerst mijn gratis whitepapers: 10 stappen naar je missie, visie,strategie en kernwaarden