29 juli 2017

Teamcoaching en procesbegeleiding

Stel, je hebt als team een klus te klaren: een groot project, een teamjaarplan of een spoedopdracht vanuit het management. Het is een klus die je niet zomaar even doet, en waar je elkaars hulp goed bij kan gebruiken. Veel teams besluiten om een dag of dagdeel ‘de hei’ op te gaan. Even een paar uur met elkaar de schouders eronder, met de hoop dat er aan het einde van de dag een resultaat ligt. Maar dan? Hoe pak je het aan?

 • wat wordt het programma?
 • wie leidt de dag?
 • welk probleem is aan het einde van de dag opgelost?
 • welke werkvormen kun je inzetten voor het beste resultaat?

Ik heb in de afgelopen jaren tientallen teams begeleid met uiteenlopende vraagstukken, zoals:

 • de missie en visie moet herijkt;
 • er zijn problemen onderling;
 • het team wil met elkaar een jaarplan maken;
 • een projectgroep wil van start met een groot project over diverse teams heen, of;
 • het team wil een duidelijke richting bepalen.

Mijn rol als procesbegeleider voer ik als volgt uit:

 1.  Een voorgesprek met de teamleider en/of enkele teamleden, waarin we het probleem en het resultaat van de dag vaststellen. Ook bespreken we de mogelijke werkvormen die ingezet kunnen worden.
 2. Ik maak een programma voor de dag, inclusief een voorstel voor de werkvormen.
 3. Op de dag zelf begeleid ik het team, zodat de teamleider of projectleider gewoon kan deelnemen aan de dag.
 4. Na afloop van de dag vindt er een evaluatie plaats, waarin niet alleen het resultaat van de dag wordt besproken, maar ook  ‘zachte’ factoren. Bijvoorbeeld over wat voor dynamiek ik in het team zie, en waar het team aan zou kunnen werken.

Ook voor grote processen

Als procesbegeleider ben ik ook in te zetten voor grotere processen, waarbij het gaat om een verandering in de organisatie en/of in de samenleving. Grote ‘transformaties’ op het gebied van het sociaal domein, duurzaamheid of overheidsparticipatie, bijvoorbeeld. Of een cultuurverandering binnen een team of bedrijf.

De Bedoeling, de Why

Afbeeldingsresultaat voor why how what

In dit soort (kleine of grote) processen begin ik altijd met de vraag: “Wat is eigenlijk de bedoeling?” Waarom is deze verandering nodig? Of waarom is dit team of deze organisatie op aard? Door dit met elkaar te bespreken ontstaat er een gemeenschappelijk belang. Een gevoel van: we doen dit met elkaar en we hebben elkaar nodig. Vervolgens is het veel eenvoudiger om vanuit de bedoeling (de why) te bepalen wat je dan wil veranderen (What) en op welke manier (How) dat dan zou moeten. Als je met elkaar overeenstemming hebt over de bedoeling, de why, dan kun je veel eenvoudiger het kaf van het koren scheiden.

Ik geef diverse workshops over het vinden van je why, je toegevoegde waarde, de kracht van jou en je team. Lees verder onder Workshops.

 

 

Lees ook mijn blogs over cultuurverandering:

Nieuwsgierig naar wat ik voor jouw organisatie of team kan betekenen? Neem gewoon vrijblijvend contact op, via info@eline-faber.nl.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Interessant? Delen mag!